Μαθήματα από το Γουισκόνσιν

Την προηγούμενη εβδομάδα, το κέντρο του Μάντισον, μιας μικρής επαρχιακής πόλης και πρωτεύουσας της πολιτείας του Γουισκόνσιν στις ΗΠΑ, μετατράπηκε σε πεδίο μάχης για αρκετές μέρες. Αιτία, η πολιτική “εξυγείανσης” των δημόσιων ταμείων της πολιτείας του Γουισκόνσιν, που προωθεί ο πρόσφατα εκλεχθείς, ρεπουμπλικάνος κυβερνήτης της, Σκοτ Γουόκερ. Με πρόσχημα τα τρομερά (σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του) ελλείμματα στα δημόσια οικονομικά του Γουισκόνσιν, ο Γουόκερ κατέθεσε ένα νομοσχέδιο, που προβλέπει δραματικές μειώσεις στις δημόσιες δαπάνες και, φυσικά, σημαντική μείωση της φορολογίας των μεγάλων επιχειρήσεων. Ωστόσο, αυτό που πυροδότησε τις κινητοποιήσεις ήταν η επίθεση στα συνδικάτα του δημόσιου τομέα, για τα οποία το νομοσχέδιο προβλέπει κατάργηση των συλλογικών διαπραγματέυσεων.

Οι σχέσεις του κυβερνήτη του Γουισκόνσιν με το περίφημο Tea Party είναι κάθε άλλο παρά κρυφές, και βέβαια κρυφές δεν είναι ούτε οι σχέσεις του συγκεκριμένου ακροδεξιού πολιτικού σχηματισμού με το επιθετικό αμερικανικό κεφάλαιο. Μια σειρά από πολιτικές οργανώσεις, που συσπειρώνονται, λιγότερο ή περισσότερο φανερά, γύρω από το Tea Party, ήταν οι βασικοί συντελεστές της εκλογικής επιτυχίας του Γουόκερ στο Γουισκόνσιν, “επενδύοντας” εκατομμύρια σε αυτήν. Πίσω από τις περισσότερες από τις οργανώσεις αυτές (ως βασικός χορηγός τους) βρίσκεται η Koch Industries, ένας επιχειρηματικός κολοσσός παγκόσμιας εμβέλειας με εύρος δραστηριοτήτων που κυμαίνεται από το εμπόριο αγαθών και υπηρεσιών μέχρι την έρευνα και την ανάπτυξη “πράσινης” τεχνολογίας και το πετρέλαιο, και από τα ορυκτά, τα βιομηχανικά λιπάσματα και την χημική βιομηχανία μέχρι την κατασκευή ράντσων. Τα δύο αδέρφια, ιδρυτές της Koch Industries, είναι επίσης ιδρυτικά στελέχη του Tea Party και πρωτοστάτες του αντι-ομπαμικού πολέμου. Είναι γνωστό στη δημόσια ζωή των ΗΠΑ, ότι η εταιρία στήριξε στις τελευταίες εκλογές 16 υποψήφιους του ρεπουμπλικανικού κόμματος, μεταξύ των οποίων και τον Γουόκερ.

Ο πόλεμος ενάντια στα συνδικάτα του δημόσιου τομέα, στοχεύει ακριβώς στην αποδυνάμωση και, τελικά, στην διάλυσή τους. Παρόλο που το αμερικανικό συνδικαλιστικό κίνημα φυτοζωεί (η συμμετοχή των εργαζομένων σε συνδικάτα του ιδιωτικού τομέα δεν ξεπερνά το 7%), τα συνδικάτα του δημόσιου τομέα έχουν ακόμη τη δύναμη να εναντιωθούν στη νεοφιλελεύθερη πολιτική που προωθείται (και όχι μόνο στο Γουισκόνσιν). Η θεσμική κατάργηση της διαπραγματευτικής τους δύναμης για το σύνολο των εργαζομένων στον δημόσιο τομέα είναι το πρώτο βήμα για την απονεύρωσή τους και την εξουδετέρωση της πολιτικής τους παρέμβασης.

Αυτός ο ανοιχτός πόλεμος απέναντι στα δυνδικάτα πυροδότησε μια κοινωνική κινητοποίηση, που ξεκίνησε από μια περιορισμένη διαμαρτυρία, έξω από το κυβερνείο, για να καταλήξει σε μια μαζική, ανοιχτή σύγκρουση με συμμετοχή περίπου 70.000 ανθρώπων, που κατέλαβαν για μέρες το κυβερνείο και το κέντρο της πόλης. Πρωτοφανής, για τα αμερικάνικα δεδομένα, ήταν η συμμετοχή στις κινητοποιήσεις, χιλιάδων ανθρώπων που έφτασαν από διάφορες περιοχές της αμερικανικής ενδοχώρας για να διαδηλώσουν και να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους, όπως επίσης η μαζική συμμετοχή φοιτητών και μαθητών. Ακόμη εντυπωσιακότερο είναι το ότι τίποτα απ’όλα αυτά δεν προαποφασίστηκε. Ξεκίνησε ως απεργία των δασκάλων και μερικές μέρες μετά διαδήλωναν στους δρόμους, μαζί με τους δασκάλους, εργάτες καθαριότητας, αστυνομικοί και πυροσβέστες, νοσοκόμοι και εργαζόμενοι στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Η άρνηση του δικαιώματος του συνδικαλίζεσθαι κινητοποίησε ένα δυναμικό που έκανε τους αισιόδοξους να μιλούν για ένα νέο εργατικό κίνημα εν τη γενέσει.

Κάποια πράγματα, φανερώνοντας υπαρκτές δομές και ρόλους των μέσων και των θεσμών, παρουσιάζουν διαβολεμένες ομοιότητες, κάτω από παρόμοιες συνθήκες. Τον ρόλο του MEGA και του ΣΚΑΪ στη συκοφάντηση των λαϊκών κινητοποιήσεων στην Ελλάδα, παίζουν με ακρίβεια οι πάροχοι της τεχνογνωσίας των ελληνικών μέσων, οι συντηρητικοί ιδιωτικοί κολοσσοί των ΜΜΕ των ΗΠΑ, που επιδίδονται σε συντονισμένη εκστρατεία δαιμονοποίησης της “ανυπακοής” και στοχοποίησης των εργαζομένων που αντιστέκονται και διεκδικούν, με αιχμή του δόρατος τους διαδηλωτές του Γουισκόνσιν, τους οποίους παρομοιάζουν με τους… Αδελφούς Μουσουλμάνους στην Αίγυπτο, κάνοντας πολλούς να μιλούν για ανακάλυψη εσωτερικού εχθρού, που θα αντισταθμίσει την χαμένη πόλωση από την πολιτική της “ήπιας δύναμης” των ΗΠΑ στο εξωτερικό. Σε κάθε περίπτωση όμως, και ευτυχώς, τα γεγονότα και οι συμβολισμοί τους δεν είναι μονοπώλιο κανενός και η αιγυπτιακή εξέγερση δεν αποτελεί εξαίρεση. Τα πλακάτ του Γουισκόνσιν μιλούσαν για την πλατεία Ταχρίρ και παρομοίαζαν τον κυβερνήτη Γουόκερ με τον Μουμπάρακ. Όσο κι αν η οικιοποίηση ξένων κοινωνικών φαντασιακών μοιάζει παράταιρη κάτω από μια λογική ανάλυση που συγκρίνει τις κοινωνικές πραγματικότητες του πομπού και του δέκτη, κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί τη χρησιμότητά της όταν συμβάλλει στη συγκρότηση θετικών προταγμάτων αντίστασης.

Από την άλλη, αν οι αισιόδοξοι θυμήθηκαν την…πάλη των τάξεων (σύμφωνα με δηλώσεις βουλευτού των Δημοκρατικών), δεν λείπουν και οι απαισιόδοξοι που δεν βλέπουν στα γεγονότα μια αυθεντική λαϊκή κινητοποίηση, αλλά πολιτική αντιπαράθεση Ρεπουμπλικάνων και Δημοκρατικών, μιας και τα συνδικάτα είναι δημιούργημα του Δημοκρατικού κόμματος, και βασικοί αιμοδότες, τόσο σε χρήματα όσο και σε ανθρώπινο δυναμικό των προεκλογικών, και άλλων, εκστρατειών του. Ακόμη κι έτσι όμως, μια ολόκληρη πολιτεία ενώθηκε, μακριά από συντεχνιακές και γραφειοκρατικές κατατμήσεις, σε έναν αγώνα υπεράσπισης του ίδιου του συνδικαλισμού, ως μέσο διεκδίκησης των αυτονόητων κοινωνικών αγαθών, ενάντια στην επίθεση της αμερικανικής ολιγαρχίας. Στη συνείδηση αυτής της κοινότητας (σε αντιδιαστολή για παράδειγμα με τον διαχωρισμό των μισθολογικών, ή άλλων κεκτημένων ανά κλάδο) είναι που οφείλεται η ενότητα, η μαζικότητα και ο αυθορμητισμός. Και από αυτά, ο ελληνικός τρόπος (για παράδειγμα…) έχει να διδαχθεί πολλά.

Advertisements

1 σχόλιο

Filed under Uncategorized

One response to “Μαθήματα από το Γουισκόνσιν

  1. Γειά σου ρε Σουμζέροσάμ! ΣΤ’ αχνάρια του Λούη Τίκα!
    Καλά Κούλουμα

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s